Senarai makanan berangin
Senarai makanan berangin
Terdapat beberapa makanan yang di makan yang
boleh menghasilkan angin di dalam badan antaranya makanan yang mengandungi gula
raffinose, fruktos, laktosa dan sorbitol yang menghasilkan banyak angin.
RAFFINOSE
terdapat pada makanan seperti kacang
yang mengandungi banyak gula kompleks seperti bunga kubis, kubis brussel, aparagus, brokoli dan
kubis.
FRUKTOS di gunakan sebagai pemanis di dalam
minuman ringan, air kotak dan sebagainya.
Seterusnya ialah kanji yang terdapat banyak pada kentang,jagung dan minyak
jagung serta gandum di mana makanan ini di hancurkan di dalam usus besar.
Beras
merupakan makanan berkanji yang tidak menghasilakn angin ini kerana fiber yang
mudah larut dalam air dan bertukar menjadi tekstur yang menyerupai gel di dalam
usus, ia terdapat dalam oat,bran, kacang panggang dan kebanyakan
buah-buahan lain. Fiber larut ini tidak di hancurkan sehingga ia sampai ke usus
besar untuk proses penghadaman.
Manakala fiber yang tidak larut melalui usus
tanpa sebarang perubahan tidak banyak menghasilkan angin
Dengan lebih mudahnya makanan dan minuman
yang menjadi penyebab angin di dalam badan. Sayur yang berair di dalamnya
seperti petola,terung, dan segala jenis sayur kubis, bunga kubis dan lain-lain.
Buah yang boleh menyebabkan angin di dalam badan
antaranya cempedak, nangka, duku dan lain-lain.
Minuman pula seperti teh dan minuman bergas.
Makanan yang di proses berkali-kali
sebelum boleh di makan seperti mee goreng serta makanan yang bersantan seperti nasi lemak, nasi dagang dan pulut
yang di kukus dengan santan.
Berikut merupakan senarai makanan berangin :
Comments
Post a Comment